Majoriteten blandar ihop investeringar och driftkostnader

Här är ytterligare ett exempel på undermålig beredning från majoritetens sida. Man blandar ihop investeringar och driftbudget. Vi kan konstatera att majoriteten verkligen behöver tjänstemannastöd för att kunna ta fram korrekta beslutsunderlag.

Man föreslår en extra utdelning från Mälarenergi (vilket i sig är bra och stämmer med moderaternas förslag till budget). Det är dock en utdelning som staden får under ett år.

Denna utdelning under ett år föreslås ska finansiera olika investeringar. En investering som vi alla vet kommer att innebära kostnader varje år i många år framöver. Det vill säga staden får en utdelning 2023 som sen kommer att generera kostnader varje år framöver och som då inte är finansierade.

Inte nog med det man ger olika nämnder ett investeringsutrymme för exempelvis skärmar i klassrummet. Nämnder som har en så trång budget som gör att man är tvungen att skära ner på antalet lärare. Dessutom ger investeringarna kostnader kommande år som då kan innebära ytterligare besparingar.

Nej tänk om och gör rätt. Ta en utdelning från Mälarenergi avsätt det till bristande underhåll som kommer att göra att kostnaderna istället minskar kommande år och ger utrymme för att kunna prioritera lärare.

Mälareneregis resultat är dessutom så högt som en följd av energipriserna att det finns ett utrymme att ta ut ytterligare utdelning för att kunna komma tillrätta med det ofantliga underhållsberg som staden har varför vi har föreslagit en extra utdelning på 100 miljoner att fördelas 90 miljoner till tekniska nämnden och 10 miljoner till fastighetsnämnden.

Lämna en kommentar